Gül kokusuyla tedavi
Güle bakmayı, koklamayı, reçelini yemeyi seviyoruz ama bilmediğimiz bir
yönü var. Güzel gül bizleri tedavi de ediyor. iyibilgi özel
Nasıl olur derken, Ispartanın şirin bir kasabasında buluverdim kendimi. Rüyada gibi adeta!
Eğirdir gölü bir güzel, gül bahçeleri başka bir güzel, güzel ülkemin
her köşesi iyilik ve güzellikle dolu yeter ki görmek istesek!
Eğirdirin Gökçehöyük köyü girişinden itibaren gül kokularıyla
karşılıyor sizi. Köyde kaldığınız süre boyunca gül kokusu ile yatıp
kalkıyorsunuz.
Cennet ülkemizin GÜL diyarı Ispartada şimdi güller açtı ve hasat
zamanı. Gül bahçelerinden yayılan koku insanın ruhunu okşuyor, güller
güneş doğmadan toplanmaya başlıyor, gül suyu ve gül yağı üretilen
tesise taşınıyor.
Yüceliğin, özelliğin, güzelliğin, sevginin, aşkın, bağlılığın,
saflığın, sadakatin, hayatın ve hayatta anlatılamayan duyguların
sembolü GÜL&
Ona durup bakarsınız, hayran kalırsınız, kokusunu duyunca kanatlanıp uçarsınız&
Her gül kokmaz belki ama duruşunda asalet vardır!
Mevlana Hazretlerinin sesine kulak verip Gel Ne Olursan Ol Yine Gel
sözüne karşılık yıllar önce ilk ziyaretimde tanıdım gerçek gül
kokusunu, Peygamber efendimizin S.A.V. sakalı şerifiyle&
Özel muhafazalı kutunun deliklerinden dışarı sızan o anlatılmaz koku, ruhu aydınlatan, kalbi ferahlatan koku&
Beni GÜL aşkıyla gül bahçelerine götürdü!
Gül bahçelerinden topladığım güllerle gül yağı, reçel, sirke, şerbet
yapmayı, gül kurusu hazırlamayı öğrendim, güllerin evimize sinmiş güzel
kokusuyla uzun zaman huzur bulduk&
Gülün faydaları saymakla bitmiyor
Gülün tarihi çok eskilere dayanır. Gül bitkisinden tıbbi olarak en az 5
bin yıldır faydalanıldığı biliniyor. Eski Mısır, Yunan ve Roma
Medeniyetlerinde gülden tıbbi olarak faydalanıldığını biliyoruz.
Osmanlı hekimleri de gülü tıbbi olarak kullanmışlar.
Gül meyvesinden elde edilen ekstreler güçlü bir antioksidandır; kanda
serbest radikalleri zararsız hale getirir ve hücre yaşlanmasını önler.
C vitamini, quersitrin ve gallik asit gibi bioflavanoidler ve tanenler
bakımından zengin olan bu ekstreler ayrıca çevresel stres faktörlerine
karşı bağışıklık sistemini de güçlü tutar. C vitamini dışında A
vitamini de içeren gül meyveleri aynı zamanda sağlıklı deri gelişimine
de destek olur. Doğal bir lif kaynağı olan pektinler, gül meyvelerinden
elde edilen ekstrelerin özellikle mide ve sindirim rahatsızlıkları için
de kullanılmasını mümkün kılar.
Taze gül çiçeklerinden üretilen gül reçeli ve gül şurubu da besin
değeri yüksek olan gıda maddeleridir. Gül çiçeklerinden damıtılan gül
yağı, kendine has gül kokusunu veren uçucu yağ bileşenleri nedeniyle
çok pahalı parfümlerin ana ham maddelerinden birisidir. Gül yağı ayrıca
antibiyotik etkilidir; patojenik birçok bakteri üzerinde öldürücü
etkisi vardır.
Damıtma sırasında yan ürün olarak elde edilen gül suyu kozmetikte cilt bakım toniği,
geleneksel tıpta ateş düşürücü (anti-inflammatory), antiseptik ve mide
rahatsızlıklarını giderici, gıda endüstrisinde koku ve tat verici
olarak (örneğin güllaç ve gül lokumu üretiminde) yaygın şekilde
kullanılmaktadır. Gül yağı katılarak hazırlanan gül sirkesi hem iyi bir
ateş düşürücü, hem de ağrı dindiricidir.
Mustafa Kemal ******'ün karaciğer ve karın ağrılarına karşı, Kılıç Ali
Paşa'nın annesi tarafından gönderilen gül sirkesi çok iyi gelmiştir.